Festa Major Solidària

Inici > La FM2013 > Festa Major Solidària

Festa Major Solidària

 Festa Major Solidària 

Les darreres edicions de la festa major s'han anat aproximant a col·lectius vulnerables de la nostra societat, visibilitzant-los i demanant-los una col·laboració directa. D'aquesta manera, entitats com Fundació Mas Albornà, Fundació l'Espiga i d'altres, han treballat per la festa a través dels seus usuaris i voluntaris en actes com la Cursa de Sant Fèlix, l'acompanyament de persones grans de les residències de la vila al concert de la banda i a les processons, o en la realització de marxandatge.

Des de l'administració de la Festa Major, conscients de les problemàtiques econòmiques que pateixen moltes famílies, ens volem apropar a aquells que més ho necessiten a través de les entitats socials de la vila, aportant el 0,7% dels ingressos privats que genera la festa. Així, als propis valors que es desprenen de la festa (participació, integració, de caràcter intergeneracional, foment de la cultura i el folklore...), proposem afegir el de solidaritat.

Objectius 
• Afegir el valor de solidaritat a la Festa Major 2013 de Vilafranca del Penedès.
• Destinar el 0'7% de les aportacions privades a un projecte social. 
A més, es fa divulgació d'entitats i projectes socials de la vila i es dóna protagonisme als col·lectius destinataris de l'acció solidària i social, donant-los protagonisme a la festa.



Índex

 

Fem la Festa un 0'7% Major

Com a novetat en la Festa Major 2013, els Administradors proposem una iniciativa per a donar un valor afegit als col·laboradors econòmics que hi participen, oferint-los la possibiliat de participar no només amb la festa, sinó també amb una entitat social de Vilafranca del Penedès.

Dels donatius privats que ajuden a co-finançar la festa, es destinarà un 0,7% a un projecte social. La part corresponent, que no es coneixerà fins a tancar el pressupost de la Festa Major, dependrà d'aquestes aportacions privades i serà assumida per l'Obra Social La Caixa.

S'entén donatiu privat, aquell que prové d'una empresa o persona particular, i es podran fer a través dels Administradors, en la captació que adrecen a les empreses, o a través de la tecnologia de pagament que Caixabank posa a disposició: la xarxa de caixers automàtics o la Línia Oberta. L'aplicació que permet aquesta operativa estarà activa les 24 hores del dia els 365 dies de l'any pels canals electrònics (caixers i línia Oberta). Aquest sistema incorpora, per aquelles persones que ho desitgin, la possibilitat d'emetre un certificat fiscal i de rebre informació de les activitats de la Fundació. Així es fa un pas més en la combinació de modernitat i tradició que és la Festa Major, una festa que combina la part lúdica, el folklore i la sensibilització social.

L'entitat destinatària del 0,7% serà l'Associació Ressò, i ha estat escollida tenint en compte l'actual situació de crisi, el nombre de persones que aten, i la finalitat de cobrir una de les necessitats bàsiques més importants com és la de l'alimentació. 

ASSOCIACIÓ RESSÒ. Fundada a l'agost del 2012, Ressò és una Associació que treballa de forma coordinada amb diverses entitats de Vilafranca per la cobertura de necessitats bàsiques de la població distribuint aliments. Des del seu inici, ha atès més de 500 famílies i s'han realitzat més de 6.000 entregues.
Els usuaris s'han tripilicat des de la posada en marxa. Tots són derivats des de Serveis Socials (empadronats) o Creu Roja (residents no empadronats), i cal destacar que el 90% dels nous usuaris són nacionals, famílies residents a Vilafranca de tota la vida.
Les donacions, tot i que han augmentat, no són suficients. Aquest fet provoca que en l'actualitat, i donada la quantitat d'usuaris atesos, calguin molts més aliments i diners per poder ajudar aquells que més ho necessiten. Alguns dels usuaris comenten que cada vegada hi ha mé famílies que només s'alimenten del que reben del Ressò, enlloc de ser un complement a la compra setamanal.
Els productes que més es necessiten són: llet, peix enllaunat, llegums secs, fruita i verdura. 

 

Apadrina un tro!

Una font d'ingressos de la festa és la venda de marxandatge: samarretes, programes d'actes i altres són un reclam per a la població, com a signe identificatiu de la festa any rere any.
La Fundació l'Espiga, participa en la confecció del marxandatge de la campanya Apadrina un tro! 
A totes les persones que apadrinen un tro de la tronada d'inici de la festa, el dia 29 d'agost, se les obsequia amb una agulla de pit en forma de tro. 

Els 1.000 trons que es poden apadrinar, estan confeccionats a mà pels alumnes del Centre Ocupacional de la Fundació l'Espiga. El preu de l'apadrinament d'un tro és de 3 euros.

FUNDACIÓ L'ESPIGA. El Centre Ocupacional de la Fundació l'Espiga acull 48 persones majors de 18 anys que segueixen programes d'ajustament personal i social i d'ocupació terapèutica. 

Els objectius de la Fundació són: 
- atendre les persones amb discapacitat 
- promoure la seva inclusió social. 

Les característiques dels usuaris són: persones amb discapacitats intel·lectuals, generalment severes, derivades de paràlisi cerebral i pluridiscapacitats (física, psíquiques, sensorials). 

 

Segona Cursa de Sant Fèlix

Iniciada pels Administradors del 2012 com a font alternativa i simbòlica de finançament, la segona Cursa de Sant Fèlix preveu el mateix recorregut, que ressegueix la processó de Sant Fèlix mesos abans de la festa. 

La cursa compta amb la col·laboració destacada de la Fundació Mas Albornà. Aquesta entitat aporta capital humà a la cursa que, d'una manera molt activa, participa en l'organització de la mateixa així com amb el repartiment de dorsals a l'inici de la cursa i ampolles d'aigua a l'arribada.

FUNDACIÓ MAS ALBORNÀ. Mas Albornà és una entitat sense ànim de lucre que pretén millorar, en tots els àmbits, les condicions de vida de les persones amb discapacitat psíquica o malaltia mental, especialment en els aspectes laboral, familiar, social i de la salut. 

Té com a missió la integració i normalització social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental de la comarca de l'Alt Penedès. 

© 2013 Ajuntament de Vilafranca del Penedès Administradors FM'13 Tel. - C\ La Font 43 · 08720 Vilafranca del Penedès Última actualització: 22/08/2013


Segueix-nos a :